CAPSICUM CHINENSE - NIET ECHT AZIATISCH!

De naam "Chinense" suggereert eigenlijk dat deze soort uit de Aziatische regio komt, of liever uit China. De naamgenoot Nikolaus von Jacquin had een plant gekocht van een Chinese dealer en ging er daarom ten onrechte van uit dat deze uit China kwam. Maar zoals alle soorten Capsicum komt hij ook uit Zuid-Amerika, meer bepaald uit Peru.

Dit type bevat de heetste van alle pepers. In tegenstelling tot de andere Capsicum-soorten gedijen ze alleen goed in een vochtig tropisch klimaat. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom Capsicum chinense tegenwoordig wijdverbreid is in het Caribisch gebied en daar zijn veel nieuwe soorten gecreëerd, zoals Scotch Bonnet en Madame Jeanette. Ze worden ook vaak gekweekt in tropisch Afrika. Bijna geen Capsicum-chinense-variëteit heeft zijn oorsprong in Azië, maar de heetste zijn de Bhut (Bih) Jolokia en de Naga Morich.

Dit artikel gaat over een heel bijzondere soort uit de familie Capsicum: Capsicum Chinense! Ontdek onder meer hoe je deze variëteit herkent, waar ze precies vandaan komt en waar de misleidende naam vandaan komt.

 

Hoe ziet uw Chinense Capsicum-plant eruit?

Habitus:
De planten van deze soort zijn niet zo groot als die van de andere paprikasoorten. Ze bereiken een gemiddelde hoogte tussen 50 en 90 cm. Maar vanwege hun talrijke secundaire scheuten groeien ze meestal vanaf het begin erg breed uit, wat ze een struikachtig uiterlijk geeft.
De planten zelf zijn heesters, d.w.z. de scheuten hout aan de onderzijde en zijn kruidachtig en groen in het midden en bovendeel.

Bladeren:
De bladeren zijn licht of donkergroen, rond ovaal tot eivormig, met hele randen en taps toelopend. Ze bereiken soms een lengte tot 12 cm. Net als Capsicum baccatum hebben ze vaak bredere bladeren dan de andere vertegenwoordigers van hun geslacht. Ook opvallend is hun oppervlak, dat er golvend of verfrommeld uitziet. De reden hiervoor zou zijn dat de bladnerven langzamer groeien dan de rest van het bladweefsel. In sommige gevallen hebben bladeren en scheuten licht haar.

Bloemen:
De bloemen zitten in de takken van de scheuten. In tegenstelling tot de andere soorten Capsicum, vormen zich 3 tot 5 bloemen per tak. Meestal groeien ze zijwaarts of naar beneden, in zeldzame gevallen zijn er staande bloemen. Er zijn over het algemeen 5 bloembladen per bloem, d.w.z. de bloem is 5-voudig. In uitzonderlijke gevallen zijn er 4- tot 7-voudige bloemen. Een groot aantal bloemen met hun overwegend blauwviolette meeldraden hebben een lichtgroene kleur, maar er zijn ook witte bloemen.

Vruchten:
Met uitzondering van de wilde vormen, zijn de meeste vruchten gerimpeld. Langwerpige vruchten komen ook voor, maar zijn eerder zeldzaam. Gerimpeld, verfrommeld, lantaarnvormig en onregelmatig zijn voor haar de meest geschikte omschrijvingen. Onrijpe vruchten zijn, net als de bladeren, licht tot donkergroen of, in zeldzame gevallen, groenachtige crème. Er zijn meestal geen andere kleuren. Rijp, de kleuren variëren van geel tot oranje en rood tot chocoladebruin. Opvallend zijn de golvende zaden in de vrucht. De zaden van de andere Capsicum-soorten zijn grotendeels glad.
De meeste Capsicum chinense-vruchten hebben een zeer hoge kruidigheid en er zijn ook af en toe mildere variëteiten. Wat echter onderscheidend is, is hun fruitige aroma. Dit onderscheidt ze duidelijk van alle andere soorten paprika. Om van dit aroma te kunnen genieten, moet je het fruit zo rauw mogelijk eten, omdat het aroma tijdens het koken verloren gaat.