De juiste chili-variëteit kiezen

 

Voordat je je aan het kweken van chilipepers waagt, moet je jezelf enkele vragen stellen:

 

๐ŸŒถ๏ธ Wil je een peper als kruid of als groente?
Pepers kunnen worden verdeeld in twee soorten - kruiden en groente - afhankelijk van hoe ze in de keuken worden gebruikt.

 

Groente pepers:
Pepers van het groente type zijn relatief grootvruchtig en dik van vlees en hebben de neiging milder te zijn dan de specerijen van het specerijtype. Vanwege hun omvang worden deze pepers meestal als groente gebruikt en spelen ze vrijwel dezelfde culinaire rol als paprika's - ze zijn ideaal gevuld met vlees, rijst of kaas; gehakt in salades of salsa's; en gekookt in stoofschotels, roerbakgerechten en omeletten.

 

Kruidige pepers:
De kruidenpepers - inclusief de habaneros en superhots - zijn over het algemeen kleinfruitig en dun van vlees, en zijn meestal heter dan de groente pepers. Ze worden gebruikt om warmte en smaak aan een gerecht toe te voegen, maar dragen zeer weinig bulk bij. Bovendien zijn ze ideaal voor het drogen en malen tot een poeder. Sommige variëteiten zijn ook erg aantrekkelijk en kunnen worden gebruikt als 'eetbare sierplanten', en doen het goed als kamerplanten.

 


๐ŸŒถ๏ธ Hoe heet wil je jouw pepers?

Het hitte-niveau in pepers wordt gemeten in Scoville Heat Units (SHU). Over het algemeen categoriseren wij bij Cheela’s Chili Seeds de warmteniveaus volgens de volgende formule:

Zoet: 0 SHU
Mild: tot 5.000 SHU
Laag medium: 5.000 - 20.000 SHU
Hoog medium: 20.000 - 35.000 SHU
Heet: 35.000 - 100.000 SHU
Zeer heet: 100.000 - 500.000 SHU
Superhot: 500.000 SHU +
Let op: de schaal is zeer subjectief en hangt af van iemands tolerantie voor warmte.

 ๐ŸŒถ๏ธ  Hoe groot wil je je plant?
Sommige chili-variëteiten zullen uitgroeien tot grote planten, bijvoorbeeld Mulato Isleno en Pimiento de Padron. Deze moeten in de grond worden gekweekt of in zeer grote potten. Andere variëteiten zullen altijd klein zijn, bijvoorbeeld Bird’s Eye Baby en Prairie Fire. Deze zijn goed in kleine potten en kunnen als eetbare kamerplanten op een vensterbank worden bewaard.

 


๐ŸŒถ๏ธ Hoe ervaren ben jij als kweker?
Er zijn vijf soorten gedomesticeerde pepers en sommige van deze soorten zijn gemakkelijker te kweken dan andere. De meeste chili-variëteiten die we verkopen zijn Capsicum annuum of Capsicum chinense.

 

Als je nog nooit pepers hebt gekweekt raden we aan om te beginnen met een Capsicum annuum-variëteit. Ze ontkiemen over het algemeen sneller en de planten groeien sneller uit tot een volwassen plant.

 

Capsicum Chinense pepers zijn meestal langzamer met ontkiemen, en de planten hebben over het algemeen meer zorg nodig dan de C. annuums. Habanero is de generieke naam gegeven aan pepers die tot deze soort behoren, inclusief de superhots.

Over Chilipepers

 

Capsicum Annuum


Het geslacht (genus) capsicum bevat dus alleen pepers en paprika's. In dit geslacht heb je de soort (species) annuum. Deze soort bevat pepers en paprika's. Annuum is de enige soort binnen het geslacht capsicum dat paprika's bevat. Alle andere soorten van het geslacht capsicum bevatten uitsluitend pepers.

Het woord annuum verwijst naar het latijnse woord 'jaarlijks'. Hierdoor zou je denken dat het gaat over een eenjarige plant. Echter dit klopt niet. Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren.

De soort annuum is de grootste groep van het capsicum geslacht. Het bevat duizenden verschillende variëteiten, omdat deze soort heel makkelijk kruist. De verscheidenheid van deze soort is groot. In deze soort heb je alle soorten vormen, kleuren en formaten.

Specifieke kenmerken van de annuum-soort zijn bloemen die wit of paars zijn en de zaden hebben een geel-beige kleur. Bekende variëteiten van de annuum-soort zijn de cayennenpeper, spaanse peper, jalapeno, vele sierpepers en ook alle paprikavariëteiten. 

 

 

Capsicum Baccatum


Het woord baccatum heeft als betekenis 'lijkt op een bes'. Niet alle variteiten zullen een besachtige vrucht hebben. De soort baccatum bevat bijna evenveel variëteiten als de annuum soort. Ze bevatten geen paprika's (enkel annuum soort heeft paprika's). De heetheid zal variëren tussen mild naar zeer heet afhankelijk van de variëteit.

De soort baccatum kan men herkenning aan de tekeningen op de bloem. De bloem van de baccatum soort zal steeds wit zijn met daarop gekleurde vlekjes. Algemeen genomen is de baccatum soort een soort dat steeds groot wordt (tot anderhalve meter) met vruchten die eerst omhoog groeien. Naast een bepaalde heetheid zal de baccatum soort een citrusachtig aroma meegeven als smaak. Bekende pepers zijn de variëteiten beginnend met aji.

 

 

Capsicum chinense

Het woord chinense betekent 'uit china'. Dit is echter een verkeerde benaming. De soort is van oorsprong uit centraal-Amerika en ze komt nu ook veel voor op de Carabische eilanden en Zuid-Amerika. Het is een soort dat zich goed voelt in een tropisch klimaat. Dus zij hebben nog liever warmte en een vochtig klimaat nodig in vergelijking met de annuum soort. Het is wel een soort die een langere groeiseizoen nodig heeft. Dus eerder een soort voor in de serre te zetten.

Kenmerkend voor de chinense soort is dat het vele hete variëteiten bevat waaronder de heetste pepers van de wereld zoals de habanero's, 7-Pod, Buth Jolokia en Scotch Bonnet. Zeer herkenbaar aan de chinense soort is de kruidige en fruitige aroma. De bloemen zijn wit of groenig wit. De vruchten bevatten weinig zaden. De zaden zijn gelig beig en ze lijken precies gekreukt.

 

 

Capsicum frutescens

Het woord frutescens betekent struikvormig. Het is een soort dat inderdaad meer compact groeit met een kleiner blad, maar met veel kleine pepers die meestal rechtop groeien. Het is een soort met niet veel variëteiten waaronder de bekende soort Tabasco.

Kenmerkend aan de frutescens soort is dat ze wit groenige bloemen geven met paarse stampers. De zaden zijn kleiner dan bij de andere soorten. De frutescens soort leent zich makkelijk om te kweken in potten vanwege hun compacte vorm.

 

 

Capsicum Pubescens

Het woord pubescens betekent harig. Het woord heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat er een zachtdonzig laagje op de bladeren zit. De soort pubescens heeft de minst aantal variëteiten. De soort pubescens is de soort die het minste verwantschap heeft met de andere capsicum soorten. In principe zal een capsicum pubescens niet kruisen met andere capsicum soorten.

De capsicum pubescens soort kan men makkelijk herkennen aan de zwarte zaden die het geeft. De soort maakt ook eerder grotere planten met paarse bloemen met een wit hart. De pepers groeien naar boven toe en ze zijn appelvormig. Het is waarschijnlijk de moeilijkste soort om te kweken, aangezien ze veel warmte nodig hebben tijdens de opkweek en een lang groeiseizoen.